Baglokalet: Fremad’ Fællesskab

Ofte er det kvaliteter som afsides, afslappende og afdæmpet, som konstituere charme ved et spisested. Det er muligvis det der gør, at Mad & Kaffe langsomt fordufter fra kataloget, da man evindeligt skal tillægge 45 minutters bænketid før man kan sætte tænderne i de karamelliserede vafler. Den lille afkrog af Tyrolgade er ikke længere en lokal hemmelighed, men en turistattraktion.

Men nu – med fare for at forudsagde ekstraordinær interesse – må jeg så absolut præsentere jer for denne perle. Dette sted er akkurat så hemmeligt, at det ikke kan spottes udefra, men præsterer dog alligevel at være landskendt: Fremad’ Amagers Klublokaler. Det er såmænd også med stor forbløffelse og overraskelse at undertegnede denne solbeskinnede tirsdag står foran indgangen med forventninger om ”Københavns bedste burger”, men må tilstå, at jeg unægtelig formodet, at jeg er blevet lokket i baghold. ”Den er god nok!” bliver jeg forsikret af min medsammensvoren. Et baghold er det gudskelov ikke men blot et meget hemmeligt baglokale. Siden 1922 har boldklubben haft hjemme i huset i Sundby ved Englandsvej, og selvom førsteholdet kun selv er i første division er klubbens burger i den afgjorte superliga.

Baglokalet er så ualmindeligt afslappet og uhøjtideligt, at man ikke føler sig som ”vinmenu”*. Stedet er så langt nede på jorden som de græsplettede fodboldstøvler som vandrer frem og tilbage mellem fadølsanlægget, hvor man i øvrigt selv skænker. Pokaler, plakater og klub poloer er klynget op og bistroen er ét stort fælleslokale. Oppe ved bestillingsdisken står en simpel tavle, hvorpå man simpel og direkte kan læse sig frem til menuen. Hver aften bliver der serveret fællesmad for sultne og svedige spillere, som kan komme ind i lokalet direkte fra træning og få aftensmad for den beskedne sum af 65 kr. pr. snude.

Charmen ved baglokalet er ikke blot den afsides lokalitet, men så absolut også den afslappede atmosfærer, som rummer alt det, der er så dejligt ved Amager: ingen rynker på næsen af det slidte træningstøj, ingen epidemi af blærerøvsbetændelse og fodforplantning i solid afdæmpet (fodboldbane)jord.

*Ved ”vinmenu” må forstås den dumhed, inkompetence og ligegyldighed personer ofte kan føle, når tjenere præsenterer et flersiders langt vinkort, hvor det forventes at man vælger den korrekte drue til både forret, hovedret og dessert. Kejtet for alle involverede.

Baglokalet

Sundbyvestervej 60

2300 Amager

Amager Halshug